COPD: wat is het en wat kun je eraan doen?

COPD is een Engelse afkorting voor chronische obstructieve longziekten: Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit is een ernstige longaandoening waar miljoenen mensen over de hele wereld aan lijden. Het is heel belangrijk om te weten wat de oorzaken, symptomen en beschikbare behandelingen zijn. Zo kan de levenskwaliteit van mensen met deze aandoening verbeterd worden. Naast medische behandelingen spelen fysiotherapie en dieetmaatregelen een belangrijke rol bij de behandeling van COPD.COPD komt ook in Nederland heel veel voor. Ieder jaar komen er 35.000 nieuwe COPD-patiënten bij. Er wordt geschat dat bij 600.000 Nederlanders de diagnose COPD is gesteld.

Wat zijn de oorzaken van COPD?
COPD ontstaat voornamelijk als gevolg van langdurige blootstelling aan irriterende stoffen die de longen beschadigen. Roken is de oorzaak bij 8 van de 10 COPD-patiënten, zowel actief als passief. Sigarettenrook bevat schadelijke chemicaliën die na verloop van tijd de luchtwegen kunnen irriteren en beschadigen. Langdurige blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen binnen en buiten, zoals stof, dampen en chemicaliën, kan ook bijdragen aan COPD. Sommige mensen hebben een hogere kans om COPD te ontwikkelen door erfelijke aanleg. Dit is waarschijnlijker bij personen met een familiegeschiedenis van de ziekte COPD.

Wat is COPD precies?
COPD is eigenlijk een groep van aandoeningen. Bij COPD-patiënten zijn de luchtwegen blijvend vernauwd en ontstoken. Het wordt ook wel chronische bronchitis genoemd. Dit wordt geleidelijk erger in de loop van het leven. Sommige COPD-patiënten hebben daarnaast ook longemfyseem waarbij de longblaasjes stuk gaan en de elasticiteit van de long afneemt. Dit alles leidt tot symptomen van hoesten, slijm opgeven en kortademigheid.

Symptomen van COPD:
De meeste mensen krijgen pas op latere leeftijd COPD. Het is belangrijk om de symptomen van COPD te herkennen is om op tijd de diagnose te stellen en te starten met de behandeling. Veel voorkomende tekenen en symptomen zijn onder meer een chronische hoest waarbij slijm kan ontstaan. Daarnaast klagen veel patiënten over kortademigheid bij inspanning zoals trappenlopen. Longaanvallen (exacerbaties) komen ook veel voor. Dit zijn verergeringen van de klachten waar uiteindelijk een kuur prednison of antibiotica voor nodig is. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot een ziekenhuisopname. Het valt op dat COPD-patiënten niet alleen longklachten hebben, maar dat heel het lichaam betrokken is. Zo komen bij COPD veel klachten en verschijnselen voor van moeheid, spierzwakte, hart- en vaatziekten, osteoporose (botontkalking) en depressie.
Hoe kan COPD het best behandeld worden?
Alhoewel COPD niet genezen kan worden, kunnen verschillende behandelingen helpen de aandoening onder controle te houden en de levenskwaliteit verbeteren.Medicijnen als luchtwegverwijders en ontstekingsremmers worden vaak voorgeschreven in de vorm van inhalatoren (puffers). Hiermee krijgt de patiënt meer lucht en verminderen de ontstekingen in de longen. Als er blijvend zuurstoftekort is (bij patiënten met ernstig emfyseem) kan er zuurstof via een neusbril en zuurstofcilinders worden geregeld.Bij ernstige patiënten wordt vaak een uitgebreid longrevalidatieprogramma gestart. Dit vindt plaats in een revalidatiecentrum met revalidatieartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten en psychologen.Voor iedere COPD-patiënt is het heel belangrijk om de leefstijl te verbeteren en aan de algehele conditie te werken.  Denk hierbij aan stoppen met roken, lichamelijk actief blijven en gezonde voeding.

Hoe kan REVAQ Leefstijlkliniek helpen als je COPD hebt?
Het team van REVAQ helpt om de conditie weer te herstellen en daarnaast je leefstijl te verbeteren. Daarvoor werkt het team dat bestaat uit een fysiotherapeut, een diëtist en een leefstijlcoach intensief samen. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van COPD. Speciaal voor de COPD-patiënt is er een programma ontwikkeld waarbij de algehele conditie wordt verbeterd. Je leert ademhalingsoefeningen die de longfunctie verbeteren en je kortademigheid onder controle te houden. Je krijgt aangepaste training waarbij je uithoudingsvermogen verbetert en de ademhalingsspieren versterken, waardoor het gemakkelijker wordt om te ademen. Ook leer je hoe je de dagelijkse taken met minimale inspanning kan uitvoeren om vermoeidheid en kortademigheid te verminderen.

Goede voeding is een belangrijk onderdeel van de behandeling van COPD. Veel patiënten met COPD vallen onbedoeld af. Een goed uitgebalanceerd dieet kan helpen een gezond gewicht te behouden, wat essentieel is voor energie en algehele gezondheid. Goede voeding zorgt ook voor een sterk immuunsysteem, dat van vitaal belang is voor het bestrijden van luchtweginfecties. Een dieet dat rijk is aan fruit, groenten en omega-3-vetzuren kan ontstekingen in het lichaam helpen verminderen. Tot slot is goede voeding een must voor een goede spierfunctie, die bij COPD-patiënten in het gedrang kan komen.

Het is echter van belang dat de verbetering die je bereikt ook wordt vastgehouden na het behandeltraject. Daarom besteden we bij REVAQ ook veel aandacht aan hoe je beweging en voeding een vaste plaats kan geven in je dagelijks leven. Zo helpen we je op weg naar een actiever leven met minder klachten en beperkingen.

Verzekeringen waar wij mee samenwerken

© 2023 REVAQ - All rights reserverd
Een moment geduld aub..
Product is toegevoegd aan de winkelwagen